Uncategorized

Khasiat Vitamin E

Vita E Complex Shaklee diperbuat daripada minyak aoya organik dan minyak biji gandum yang kaya dengan vitamin E, ekstrak d-alpha tocopheryl, d-alpha tocopherol yang aktif secara fisiologi dan digabung dengan 8 jenis vitamin E (alpha, beta, gama, delta).
Ianya adalah vitamin E yang paling lengkap di pasaran. Mengandungi 10mg selenium swmulajadi yang membantu tubuh kita menyerap vitamin E, memelihara membran sel-sel , sel darah merah dan tisu-tisu otot. Ianya juga adalah penyahtoksik semulajadi logam berat seperti merkuri & kadmium dan mengukuhkan anti oksidan dan melindungi retina.
Manfaat utama:
1. Melindungi jantung – pengambilan harian 800IU vitamin E untuk jantung yang sihat; melindungi sel darah merah untuk mengelakkan pengasidan lipid; meningkatkan kolesterol HDL; mengurangkan tekanan darah; menghalang platlet darah melekat ke dinding arteri; menghalang anemia hemolitik, penyakit jantung dan lain-lain.
2. Mempertingkatkan kemampuan reproduktif – kajian pada tahun 1924 mendapati vitamin E mampu memulihkan kemampuan reproduktif. Para lelaki yang mengambil 600IU – 800IU vitamin sehari mampu meningkatkan kiraan sperma mereka.
3. Anti-penuaan – 1 kapsul vitamin E sehari membantu mmelmbatkan penuaan, mengurangkan kedut, garis halus, parut, jerawat dan bintik penuaan. Ianya ampu memulihlan tekstur kulit dan ton muka, dada dan otot peha.
4. Antioksidan yang kuat – pengambilan lebih dari 1200IU sehari untuk antioksidan yang kuat dan berlesan untuk melawan kanser, mengukuhkan sistem imun, menghalang atau melambatkan pertumbuhan tumor, mengurangkan kerosakan akibat radikal bebas. Ia juga memperbaiki masalah oksidasi – katarak dan masalah penglihatan.
5. Kelestarian tenaga – meningkatkan kelestarian seksual dan tenaga dengan membekalkan oksigen yang lebih.
6. Memperbaiki arthritis – menigkatkan keanjalan salur darah, memperbaiki kitaran darah, merawat bahu kejang, pening, buasir, urat varikos dan sakit sendi.
7. Menghalang keguguran – merawat musculus pectoralis fibrosis otot dada, sindrom prahaid dan sindeom menopaus seperti hot flush. Digunakan pada ujian klinikal untuk menghalang kematian janin dan keguguran.
8. Memperbaiki parut – memperbaiki bengkak dan ulser kulit. Boleh dikenakan terus pada luka untuk mengurangkan kesan parut.
Adakah vitamin E selamat?
Di dalam buku “ Perscription for Longevity” yang ditulis oleh Dr. James Scala terdapat diskusi mengenai keselamatan vitamin E dengan terperinci. Secara global, terdapat lebih dari 1000 laporan perubatan berkenaan keberkesanan dan keselamatan vitamin E.
Kajian bertahun-tahun oleh Unibersity Harvard ke atas lelaki dan wanita membuktikan vitamin E ampu mengurangkan risiko penyakit jantung hampir 41% dan strok dengan 33%. Kajian juga membuat kesimpulan bahawa dos selamat adalah 3200IU.
Cadangan pengambilan:
• Untuk pemeliharaan kesihatan : 1 kapsul sehari (selepas makan)
• Untuk anti penuaan dan sistem reproduktif : 2 kali sehari, 1 kapsul setiap kali.
• Menentang kanser dan mengurangkan parut : 2 kali sehari, 2 kapsul setiap kali.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge