Uncategorized

Cara Cepatkan Penyembuhan Luka Bersalin & Pembedahan

Antara perkara yang sentiasa diinginkan oleh ibu-ibu yang baru melahirkan anak ialah supaya jahitan luka episiotomi dan jahitan pembedahan cepat sembuh. Ini kerana kebiasaannya bahagian yang dijahit ini menimbulkan rasa sakit dan menyukarkan pergerakan ibu semasa dalam pantang.

Adakalanya ibu akan menjadi takut untuk ke tandas untuk membuang air besar kerana khuatir jahitan akan terbuka, apatah lagi jika ibu mengalami masalah sembelit. Ini pastinya akan sedikit sebanyak mengganggu emosi ibu. Bagi ibu yang bersalin secara pembedahan pula, kesakitan pada luka jahitan akan menyukarkan pergerakan seperti bangun dari posisi baring, duduk dan juga apabila ibu batuk atau bersin.

Masa yang diambil untuk luka jahitan atau pembedahan untuk sembuh adalah bergantung kepada individu itu sendiri. Antara punca luka lambat sembuh ialah kerana faktor berikut:

  1. Pemakanan – Ibu berpantang seharusnya mengelakkan makanan yang boleh menyebabkan kegatalan seperti telur dan makanan laut seperti udang dan sotong dan ikan dari jenis tertentu. Sekiranya tahap kegatalan sangat teruk, luka berkemungkinan boleh dijangkiti kuman dan bernanah.
  2. Pergerakan ibu – Ibu dalam pantang seharusnya mengehadkan pergerakan dengan hanya bergerak melakukan perkara yang benar-benar perlu sahaja seperti ke tandas atau menguruskan bayi. Membuat kerja-kerja rumah, mengangkat beban berat dan berjalan-jalan ke kedai adalah tidak perlu sama-sekali.
  3. Penjagaan kebersihan luka – Luka jahitan bersalin atau pembedahan memerlukan penjagaan yang rapi. Luka bersalin bormal hendaklah dicuci dengan air suam bersih dan dipastikan benar-benar kering. Luka pembedahan pula sebaik-baiknya dielakkan dari terkena air, peluh dan sentiasa dikeringkan.
  4. Kekurangan zat tertentu seperti protein, Vitamin C, zink dan antioksidan – ini berlaku kerana faktor berpantang yang mengehadkan pengambilan makanan-makanan tertentu yang mengandungi tinggi kandungan zat seperti disebut di atas.

Sebagai alternatif untuk mencukupkan zat diperlukan untuk ibu berpantang bagi mempercepatkan penyembuhan luka, anda disarankan untuk mengambil beberapa jenis vitamin/supplement untuk mengisi lompong-lompong nutrisi yang dialami. Ini termasuklah:

  1. Energizing Soy Protein – Sebagai sumber protein dari tumbuhan untuk membantu pembentukan tisu bagi mempercepatkan penyembuhan luka.
  2. Vita C Plus – mempercepatkan pembaikan luka dan mengelakkan jangkitan.
  3. Vitalea – mengandungi Zink yang membantu percepatkan penyembuhan luka.
  4. Vivix – Antioksidan terbaik yang juga membantu penyembuhan luka dengan cepat.

Adalah disarankan juga untuk mengambil Set Berpantang Shaklee untuk kesan yang menyeluruh dan pengalaman pantang yang lebih baik dan menyihatkan.

Hubungi Kak Wazie.

Masih ragu-ragu atau ada banyak persoalan tentang Set Pantang Shaklee? Untuk maklumat lebih lanjut tentang Set Pantang atau untuk tempahan dengan harga yang lebih jimat, boleh Whatsapp ke nombor 016-810 0457 atau PM di Facebook Wahidah Haron.
Atau terus buat pembelian menggunakan kad kredit/debit melalui link ini:

Wazie | 016-810 4057
Pengedar Shaklee Sabah.
COD Tuaran-Kota Kinabalu.
Pengeposan Seluruh Malaysia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge